Gazdaság, társadalom, média

Kázmér Judit, a Magyar Lapkiadók Egyesületének (MLE) elnöke a résztvevők köszöntése után először azokra a témákra tért ki, amelyekről nem lesz szó ezen a konferencián. Ilyen például az olvasásra nevelés, amelyről korábban több alkalommal is beszélt a szakma. Ennek feladatait ma már jól kezeli az MLE, az egyesület létrehozta felnőttnevelési intézetét, dolgozik a programok akkreditációján, amelyekben már negyvenezer diák vesz részt. Nem esik szó ez alkalommal a papír- és nyomdaiparról, de azért tudható, a papír és az internet nem egymást kizáró fogalmak. Miközben az internet jelentősége nő, még mindig naponta több mint négy­százmillió ember forgat újságot. Ezúttal nem központi téma a hirdetéspiac sem, amelyről külön konferenciákat tart a szakma. „Szó lesz viszont arról, hogy ma már az utak leggyakrabban az online világába vezetnek. Beszélünk megélhetésünk egyik fontos kérdésérôl, a terjesztésrôl, és az új módszerek áttekintésével igyekszünk megismerni egymás legjobb megoldásait. Innováció, alkalmazkodás, kreatív megoldások – ezek azok a hívószavak, amelyekben az egyre inkább médiaházakból álló magyar lapkiadószakmának el kell mélyednie a megújuláshoz” – mondta Kázmér Judit.

(...)

„Most már tényleg megkerülhetetlen az online”
– hangsúlyozta Gáspár Miklós elôadásában, amelyben egyrészt a még kételkedőket próbálta meggyőzni az internet fontosságáról a sajtó jövője szempontjából, másrészt pedig a tavalyi esztendő fő trendjeit és az idei év várható folyamatait foglalta össze. A Pressflex Kft. ügyvezető igazgatója, több WAN-tanulmány szerzője az egyik legnagyobb problémának azt látja, hogy a sajtó munkatársainak egy része a sajtó halálhírét kelti, míg a többiek a homokba dugják a fejüket. A helyes út a két megközelítés között van: az internetnek köszönhetően a szerkesztőségek anyagai ma több olvasóhoz jutnak el, mint tíz éve, míg a nyomtatottpéldány-számok csökkennek, a világhálón keresztül új olvasókat nyernek meg maguknak az újságok.
Ahhoz azonban, hogy ebben a hírversenyben megállják a helyüket, a szerkesztőségeknek is fel kell venniük az internet kívánta tempót: gyakori frissítések, rövidebb anyagok, blogok, olvasói hozzászólások és általában az olvasói tartalom integ­rá­lása. A magyar sajtó munkatársainak alkalmazkodóképessége meg­­lehetősen alacsony fokú, sokan „kibekkelésre játszanak”.
A kiadók feladata a munkatársak hozzáállásának megváltoztatása – mert e nélkül a honlapok elavulnak, és az olvasók elpártolnak egyéb, modernebb tartalomszolgáltatókhoz.
Helyesen alkalmazva a lehetőségeket az internet új esélyeket kí­nál az újságoknak. „Mikor tudtuk a televíziókkal felvenni a ver­senyt? – kérdezte az előadó, utalva a világháló multimédiás le­he­tőségeire. – Az internetnek köszönhetően ezt most megtehetjük.”
Gáspár Miklós Gulliverhez hasonlította újságokat, amelyeknek nem egy hasonló versenytárssal, hanem az interneten ilyen-olyan hon­lapot fenntartó sok „lilliputival” kell felvenniük a harcot. Ha azon­ban a weboldalainkon az olvasóknak is megadjuk a le­he­tő­séget tartalom feltöltésére (hozzászólások, blogok, vi­deók), „a lilli­putiakat a saját hadseregünkbe sorozhatjuk be” – mondta. Az ol­vasói tartalom által generált forgalom pedig növeli a hirdetés­ként értékesíthető felületek számát anélkül, hogy a szer­kesztőségnek a tartalom elôállításáért bármit is tennie kellene.
A tavalyi év fő trendje a közösségi média hihetetlen térnyerése, amelynek eredményeképp közel megduplázódott az interneten elérhetô tartalom mennyisége – hangsúlyozta Gáspár Miklós. Ez pedig azt jelenti, hogy sokkal jobban meg kell küzdenünk a fogyasztóink figyelméért. „Olvasóink versenytársainkká váltak” – mondta, hozzátéve, hogy ugyan a személyes és a közösségi honlapok legtöbbje nem tarthat számot sokak érdeklődésére, de számos ilyen weboldal aggregált hatása már jelentős lehet.
A közösségimédia-honlapokon teljesen más hirdetési típusoknak van sikerük, mint a hagyományosakon – osztotta meg Gáspár Miklós a résztvevőkkel cégének amerikai tapasztalatát. A Pressflex által ki­fejlesztett és üzemeltetett blogads.com szolgáltatás az Egyesült Ál­lamokban az elmúlt öt évben piacvezető blogos hirdetési há­ló­zat­tá vált. Több mint 1600 blogon lehet hirdetéseket vásárolni a rend­szeren keresztül, köztük olyan nagyokon, mint a Perez­Hilton.com vagy a Daily Kos. A sikeres hirdetésekben sok a link, a képek humorosak, esetleg önironikusak, a szó pozitív értelmében amatőrök a képek – azaz a hirdetés is beleillik a blog vagy más közösségimédia-tartalom zsánerébe. Ha az újságok ezt megértik, és figyelembe veszik ezeket a trendeket a hirdetések elkészítésekor, a megelégedett ügyfelek nagyobb eséllyel fognak visszatérni.
„Ha nem dugjuk homokba a fejünket, az internet nagy lehetőség. De ha nem fogadjuk el és nem fogadtatjuk el kollégáinkkal, hogy változni muszáj, szép lassan lehúzhatjuk majd a rolót” – fejezte be az előadó.

 http://lapkiadas.hu/index.php?page=cikk&id=50

 
The Pressflex Services:

Testimonials

The OECD Observer magazine has jumped from being invisible to being highly ranked on the world�s main search engines. Pressflex has done what it said it would do when we teamed up in 1999.

Rory Clarke Editor, OECD Observer
www.observateurocde.org

more